Vær opmærksom når bærearmens bærekugle udskiftes

Udskiftning af slidte/defekte bærekugler kan, afhængig af bilmærke og model, blive en mere eller mindre bekostelig affære for kunden. Reparationsomkostninger påvirkes bl.a. af om der er tale om en komplet udskiftning af bærearmen eller blot en udskiftning af bærekuglen og evt. slidte bøsninger. Selvom bærekuglen i mange tilfælde fås separat, er det imidlertid ikke altid den rigtige løsning. Her kan du læse om hvorfor det forholder sig sådan – og hvad du skal være opmærksom på. 

Støbt bærearm vs. pladebærearm
Er der tale om en bærekugle, som er monteret på en støbt bærearm, kan du – under forudsætning af at bærearmens bøsningerne ikke viser tegn på slitage – ofte nøjes med kun at udskifte bærekuglen. Viser bøsningerne derimod også tegn på slitage, bør du overveje, hvorvidt du udskifter enkeltdelene frem for en komplet bærearm. 

Er der derimod tale om en pladebærearm, hvor bærekuglen er presset ind i bærearmen, er det ikke altid tilstrækkeligt kun at udskifte bærekuglen – selv under forudsætning af, at bøsningerne er i orden. Idet anlægsfladen mellem bærekuglen og bærearmen er ret begrænset ved denne type bærearm, er der to forhold som ALTID skal kontrolleres ved udskiftning af en bærekugle. For det første skal man sikre sig, at der ingen tegn er på revnedannelser omkring bærearmens anlægsflader/huller til bærekuglen. For det andet skal man sikre sig at hullerne er cirkulære og ikke har udvidet sig som konsekvens af tidligere udskiftninger eller generel slitage. På trods af at denne type bærekugle ofte er sikret med en låsering, er det IKKE nogen garanti for at bærekuglen holdes på plads i alle situationer. 
 


Triscan tilbyder – afhængig af bilmærke og model - både komplette bærearme samt løse bærekugler og løse bøsninger – til både massive bærearme og pladebærearme
 

Udskiftningen af en bærekugle som er presset ind i pladebærearmen, kræver i de fleste tilfælde en afmontering af bærearmen. Man bør derfor nøje overveje, om den bedste løsning ikke er at udskifte den komplette bærearm. 


VIDSTE DU AT…?

  • Triscan tilbyder – afhængig af bilmærke og model - både komplette bærearme (bærearm, bærekugler og bøsninger) samt løse bærekugler og løse bøsninger – til både massive bærearme og pladebærearme. 
  • Triscans store styretøjsprogram er med mere end 6.600 referencer Europas største.

 

HUSK VED MONTERING/AFMONTERING:

  • Som hovedregel anvendes aldrig luftværktøj!
  • Anvend aldrig hammer ved montering/afmontering af dele, men hydraulisk presse eller egnede aftrækkere.
  • Genbrug aldrig bolte – påmonter kun nye.
  • Tjek bilens sporing efter udskiftning bærekugler, bøsninger eller komplette bærearme.