Udgivet - 2018

På kundebesøg i Nordatlanten

Corporate news

Mere end 2000 km ude i Nordatlanten fra Europas vestkyst med Færøerne og Grønland som de nærmeste naboer ligger Island. Landet, der nok mest af alt er kendt for sit spektakulære landskab med vulkaner, gejsere, termiske kilder, lavalandskaber og store gletsjere, er også hjemsted for autoreservedelsgrossisten AB Varahlutir og dens i alt 5 afdelinger, som vi for nyligt aflagde et besøg.
 

AB Varahlutir - i det efterfølgende ABV - er en dynamisk virksomhed med et relativt ungt personale, som er meget passioneret omkring biler. ”Vi tror på, at fremtiden bygger på produktudvikling, IT og det at knytte værkstederne endnu tættere til os - og vi følger udviklingen i vores branche meget nøje”, fortæller direktør Loftur Matthiasson, som oprindeligt er uddannet mekaniker og startede hos ABV i 2009. 
 


 

I 2013 starter samarbejdet mellem ABV og Triscan. ”Jeg kendte allerede til Triscan inden vi startede vores samarbejde. Jeg vidste på forhånd at Triscan var kendt for hurtig leverance af bredt dækkende programmer og jeg har sidenhen kunne konstatere, at produktkvaliteten er i top og priserne er konkurrencedygtige. Vi køber bredt inden for bremsedele, styretøjsdele, spiralfjedre, hjullejer, drivaksler og led samt sensorer - og vores samhandel øges år for år. Vi ser rigtig mange lighedspunkter i vores værdisæt og måden vores to virksomheder driver forretning på. Vores relation er meget stærk, fordi vi gennem årene har oplevet, hvordan Triscan formår at sætte sig i vores sted. Det har ført til, at vi har en tæt og åben dialog om hvorledes Triscan kan understøtte ABV’s fortsatte udvikling og vores samhandel”, fortæller Loftur Matthiasson. Triscans salg af autoreservedele til Island går helt tilbage til 1980’erne, da Triscan endnu hed Tridon Scandinavia. 

 

 


70% af ABV’s salg er til værksteder og dem er der ca. 400 af i hele Island. Halvdelen af værkstedskunderne er frie værksteder og den anden halvdel er autoriserede værksteder. Værkstederne i Reykjavík og omegn kan få leveret varer op til 6 gange om dagen med ABV’s i alt 8 varebiler. Foruden reservedele sælger ABV også værktøj og værkstedsindretning - herunder lifte. I den forbindelse, men også til brug for undervisning og reklamationsbehandling, har ABV indrettet egne undervisningslokaler og værksted.


Særlig markedsforhold
Når man sammenligner Island med andre europæiske markeder for autoreservedele står det hurtigt klart, at der her er tale om noget helt særligt.  

 Land Areal (km2)  Indbyggere  (mill.)  Bilpark  (mill.) Bilparkens procentuelle andel af indbyggertallet (%)
 Island  100.000  0,33 0,22 66,67 
 Danmark 40.000 5,70 2,60 45,61
 Tyskland 357.000 82,50 47,00 56,97
 Sverige 447.000 10,10 5,50 54,46


Landets lidt isolerede geografiske beliggenhed, et begrænset antal indbyggere og en begrænset bilpark spredt ud over et stort areal betyder, at markedsforholdene for en reservedelsgrossist er ret specielle. 

Medmindre man er villig til at betale for lufttransport - som er ret bekosteligt - leveres varer på ugentlig basis med skib, hvilket stiller store krav til en reservedelsgrossists lagerhold. Men også logistikken fra centrallageret til de to nordligst beliggende afdelinger, som ligger ca. 800 km væk og uden motorvejsforbindelse, kan heller ikke gennemføres på daglig basis. 

Islands vognparks gennemsnitlige alder er 12,2 år og i sammenligning med andre europæiske lande er den knap så kompleks i sin sammensætning, fordi bilimportørerne begrænser deres indkøb af modelvarianter. For de uafhængige islandske grossister har det naturligvis den fordel, at antallet af reservedele, som skal lagerføres reduceres.
 
AB Varahlutir’s historie
ABV blev etableret i 1996 i den islandske hovedstad Reykjavík. Virksomhedens navn gemmer på en sjov historie. Bogstaverne AB har nemlig ingen betydning, men blev udelukkende valgt for at sikre, at ABV indtog førstepladsen i alfabetisk oplistning af islandske reservedelsgrossister. I øvrigt betyder ”varahlutir” autoreservedele på islandsk. Stifteren Jon Palsson, som var søn af den Islandske Toyota importør, havde arbejdet 25 år i faderens virksomhed med ansvar for reservedele, da han besluttede sig for at starte egen virksomhed som reservedelsgrossist af karrosseridele. Allerede i 1999 blev ABV’s produktprogram udvidet til også at omfatte sliddele.

I perioden 2010-2016 etableres afdelingerne i henholdsvis Reykjanesbær, Akuareyri, Egilsstaðir og Selfoss og i oktober 2016 overtager de to nuværende hovedaktionærer, Loftur Matthiasson og Gunnlaugur Gudmundsson sammen med Björgvin Atlason, Kari Jonasson og Gudbjartur Gudmundsson virksomheden efter Jon Palsson, og beskæftiger i dag 35 medarbejdere.