Den 25. september 2015 var en historisk dag. På FN-topmødet i New York blev 17 verdensmål og 169 delmål vedtaget af verdens stats- og regeringsledere fra FN’s 193 medlemslande. Målene trådte i kraft den 1. januar 2016 og som medlem af FN forpligter man sig til at efterleve de aftalte mål.
Målene har til hensigt at sørge for at vi alle – både det offentlige, som privat person og som erhvervsdrivende - frem mod 2030 gør en ihærdig indsats for bl.a. at:
• Afskaffe fattigdom og sult i verden
• Fremme fred og sikkerhed
• Sørge for bæredygtig energi
• Sikre god uddannelse
• Reducere og genbruge affald
Og hvad betyder det så for dig og mig - din arbejdsplads og min arbejdsplads? Med den nye dagsorden står det klart at social, økonomisk og miljømæssig udvikling, fred, sikkerhed og internationalt samarbejde er tæt forbundet. Det kommer ikke bare af sig selv, men kræver en integreret indsats at opnå holdbare udviklingsresultater. Og ikke bare et samarbejde mellem regeringer, internationale organisationer og verdensledere.
FN’s 17 verdensmål – og under dem er der i alt 169 delmål. Du kan læse meget mere om dette på www.verdensmaalene.dk
Hvad kan DU gøre?
Det er ikke blot den enkelte virksomhed, men også den enkelte person, der er en vigtig brik i det store spil! Men hvad kan du som privatperson især bidrage med:
• Ting du kan gøre fra sofaen
- spare strøm ved at slukke for dine el-apparater når de ikke er i brug – også fjernsyn og computer
- sige nej tak til kontoudtog og regninger i papirformat – og betale dine regninger online
- købe bæredygtige produkter fra bæredygtige virksomheder
• Ting du kan gøre hjemme
- spare på vandet: kortere bade, skyl ikke din opvask før den kommes i opvaskemaskinen
- lade dit hår lufttørre, lade dit tøj lufttørre – undgå at bruge hårtørrer og tørretumbler
- sortere papir, glas, plast og aluminium - så dette genbruges bedst muligt
• Ting du kan gøre uden for hjemmet
- shoppe lokalt – derved holder du gang i nærmiljøet og undgår måske lang transport af gods
- købe varer der er minimalt indpakket – derved reduceres unødvendig brug af emballage
- cykle, gå eller tage offentlig transport – eller køre sammen med kolleger
- medbringe din egen taske når du shopper – derved nedsættes forbruget af plastposer
- brug en genopfyldelig vandflaske eller kaffekop – derved reduceres mængden af affald
• Ting du kan gøre på dit arbejde
- sørge for, at din virksomhed bruger energieffektiv varme- og køleteknologi
- være medvirkende til at afskaffe enhver form for forskelsbehandling på din arbejdsplads. Alle er lige uanset køn, race, seksuel orientering, social baggrund og fysiske evner
- støtte lige løn og lige adgang til fordele som sundhedsydelser
De nævnte eksempler er blot et udpluk af de mange ting, som man nemt og hurtigt kan gøre. Måske du selv kan komme på flere? Beviseligt er det, at selv små personlige justeringer og tiltag på daglig basis er af stor, stor betydning for samfundet.
Partslife var blot et af de første steps…
Og hvad kan du som firma gøre for at imødekomme FN’s verdensmål? Hos Triscan forsøger vi at bidrage hvor vi kan! Som den første danske virksomhed blev vi i 2012 medejer af det tyske miljø- og affaldshåndteringsselskab Partslife, der beskæftiger sig med miljørigtig bortskaffelse og genbrug i den europæiske autobranche.
Vi håber på, at Partslife over tid vinder indpas i en større del af EU og at flere af branchens aktører tilslutter sig den gode sags tjeneste. Vi ønsker med vores medejerskab at bidrage til denne udvikling og dermed være en ansvarlig og miljøbevidst virksomhed. For os er det vigtigt at følge de retningslinjer for miljøet, der er opsat af EU og de nationale parlamenter, på de markeder hvor vi afsætter vores varer.
Optimering, optimering, optimering
I det mindre perspektiv har vi også gjort en del. De seneste år har vi gennemført flere tiltag in-house, der ikke blot gavner miljøet, men også kan mærkes økonomisk. Bygningernes drift og vedligehold er blevet gennemgået for at afdække, hvor vi kunne opnå besparelser: nedbringelse af el-forbrug ved udskiftning til energibesparende LED-belysning, nedbringelse af varmeforbrug ved udskiftning af ovenlysvinduer, udskiftning af servere (hvilket har betydet mindre energiforbrug = mindre varmeudvikling og derfor reduceret behov for nedkøling) samt udskiftning af gammel cirkulationsvarmepumpe.
Men også i det daglige arbejde gøres der en stor indsats for miljøet: alt plast sorteres i 3 kategorier ligesom pap, jern, træ og småt brændbart sorteres i 4 forskellige containere. I det omfang det er muligt genbruger vi emballage til videre forsendelse.
Socialt ansvar – ja tak!
Der er meget mere og andet end miljøet på vores dagsorden. Hos Triscan prøver vi på alle måder at leve op til vores sociale ansvar. Vi har i snart 17 år haft et godt og tæt samarbejde med Aarhus Kommune og Jobcenter Aarhus omkring vores virksomhedscenter – et virksomhedscenter hvor ledige borgere bliver afklaret i et virksomhedsforløb og hvor der undervejs i forløbet også arbejdes med personens øvrige udfordringer (det kan være af både psykisk og fysisk karakter). Borgerne indgår på lige vilkår med virksomhedens øvrige medarbejdere. De får rigtige arbejdsopgaver og oplever hvordan det er at være en del af et team: hvilke forventninger, muligheder og krav vi har som arbejdsplads.
Som det fremgår, er der rigtig mange måder hvorpå man som både enkeltperson og virksomhed kan bidrage til de af FN opstillede 17 verdensmål. Hos Triscan har vi igangsat en proces med det formål at identificere de områder, hvor vi har størst mulighed for at igangsætte initiativer, der kan være med til at gøre en forskel. Vi kommer løbende til at informere om hvorledes arbejdet skrider frem og hvilke resultater der opnås.