Kan et defekt fjederbensleje være farligt?

Vil du gerne blive klogere på, om det kan være farligt at køre rundt med et defekt fjederbensleje? Vil du også gerne have tips til, hvordan du eventuelt spotter et muligt defekt fjederbensleje? Så bør du læse videre her, hvor du både finder svar på spørgsmålene og indsigt i fjederbenslejets funktion.
 
Defekte fjederbenslejer påvirker en bils køreegenskaber negativt på flere måder. Afhængig af i hvor høj grad fjederbenslejet er beskadiget vil man opleve: 
 
Forøget bremselængde
Forringede køre- og styreegenskaber
Ændring i sporingen
Uensartet dækslid
Større slitage af støddæmpere

Eksempler på defekte fjederbenslejer
 
Af den grund er der heller ingen tvivl om, at det er farligt at køre i en bil med defekte fjerderbenslejer. Foruden det sikkerhedsmæssige aspekt, er der også et økonomisk incitament til at udskifte defekte fjederbenslejer. Over tid vil defekte fjederbenslejer medføre følgeskader på andre af undervognens dele - og derved ekstra og unødvendige reparationsomkostninger for bilejeren.
 
Fjederbenslejet er en vigtig del af undervognen og forbinder fjederbenet med karrosseriet. Forakslens to fjederbenslejer sørger for, at fjederbenet kan dreje sig under styrebevægelser og derved sikre jævn og præcis styring. Endvidere sikrer fjederbenslejet, at fjederbenet kan ændre vinkel i forhold til karrosseriet. Fjederbenslejets dæmpende egenskaber sikrer, at lyde og vibrationer i undervognen ikke overføres til karrosseriet.
 
Selvom et fjederbensleje er konstrueret til at kunne holde køretøjets levetid ud, kan de, på grund af køremåde, slid, høj belastning eller ydre påvirkninger såsom frost, salt, fugt og temperatursvingninger, gå i stykker før tid. 
 
Sådan spotter du et defekt fjederbensleje
Der er flere tegn, som du skal være opmærksom på, hvis du vil spotte et defekt fjederbensleje:

• Hvis du hører et højt bump når du kører over et hul i vejbanen eller små dæmpede bump under normal kørsel, kan det være tegn på et defekt fjederbensleje. 
• Hvis styretøjet virker tungt, bevæger sig lidt i ryk, har mere slør end normalt eller reagerer med forsinkelse.
• Med startet motor og håndbremsen trukket drejer du rattet let mod venstre og derefter mod højre. Ude foran bilen står en person og lytter opmærksomt. Lyder der en let knirken eller skuren er et eller begge fjederbenslejer muligvis defekte. 

Triscan fjederbensleje
 
Omfattende program af fjederbenslejer
I Triscans meget omfattende – ja faktisk Europas største program af styretøjsdele til eftermarkedet – er der hjælp at hente, hvis du står og mangler nye fjederbenslejer. Blandt vores mere end 7.400 referencer, finder du over 300 fjederbenslejer/-sæt i premium kvalitet. Find dem i vores e-katalog, TriWeb eller i TecDoc.